Kompetensprofil
Vad har jag gjort i mitt yrkesliv? Vad kan jag egentligen?
Inför eller under en förändring i yrkeslivet rekommenderar vi att du stannar upp och gör en inventering av dina yrkeserfarenheter och kompetenser.
Vanligtvis har man en arbetsbeskrivning där det framgår vilka arbetsuppgifter som ingår i tjänsten men det är inte ovanligt att arbetsuppgifterna förändras över tid utan att dokumentet uppdateras.
För att få en tydlig bild av allt du gjort och de kompetenser du besitter är det bra att skriva ner det arbete för arbete. Tanken med att göra en kompetensprofil är att du själv ska få en tydlig bild av allt du faktiskt gjort under ditt yrkesliv och vilka personliga egenskaper som varit viktiga. Det kommer hjälpa dig längre fram i jobbsökningsprocessen. Exempelvis när du går igenom jobbannonser, skriver dina ansökningshandlingar samt är på anställningsintervjuer.
Steg 1 – Bruttolista
Börja med att lista arbetsgivare och vilken period du varit anställd på företaget. Under respektive arbetsgivare skriver du ner alla arbetsuppgifter du utfört, stora som små. Allt du kommer på som du gjort skriver du ned i dokumentet. Lägg även till om du fått några utmärkelser eller resultat du uppnått. Skriv även ner vilka personliga egenskaper som du haft nytta av. Om du tycker det är svårt att komma igång tänk tillbaka på hur en vanlig arbetsdag/ vecka/ månad såg ut och punkta upp de du gjorde. Tanken är inte att du ska skicka iväg dokumentet när du söker jobb utan det är till för att du ska få en tydlig bild av vilka erfarenheter du har.
Steg 2 – Kompetensprofil
Att göra en kompetensprofil tar tid. Du kommer allt eftersom komma på fler arbetsuppgifter du gjort på olika arbetsplatser. Se det som ett ”levande” dokument som ständigt fylls på och uppdateras.
Utifrån det du kommit fram till när du gjort din bruttolista sorterar du upp dina erfarenheter under olika yrkeskategorier, det kan exempelvis vara försäljning, personalansvar, ekonomi etc. Lista även de utbildningar och kurser du gått, språkkunskaper, it kunskaper, fritidsintressen, ideella arbeten du utfört, styrelseuppdrag (kan både vara privata så som att du suttit i bostadsrättsföreningen och yrkesmässiga).
Utvalda delar av de du skriver ner i din kompetensprofil kommer du ha användning av när du sedan ska skriva ditt CV och personliga brev. Vi rekommenderar även att du går igenom dokumentet inför en intervju!
Se gärna vårt exempel på hur du kan göra en kompetensprofil och en bruttolista.