Löneförhandling- var redo!
Det är under det här året som det händer, du ska vara redo för löneförhandlingen. Hur gör man då för att lyckas?
Jo, nyckeln är: förberedelsen.
Det är ju så att om du inte jobbar på en organisation som har obegränsat med resurser i form av pengar så är löneförhandlingen tuff. Tricket är att kunna visa hur mycket du har överträffat dina mål och hur bra du har presterat. Det gör du genom att använda fakta i diskussionen med din chef.
Du måste börja med att ha mål som är tydliga och mätbara. Utan mål så kan du inte visa hur bra du jobbat och varför du förtjänar en löneförhöjning. Det räcker inte att du är en bra person tyvärr.
Så i början inför ett nytt år bör du ha dina mål klara. Vissa organisationer har olika tidsplaner för mål och löneförhandlingar men oftast mäts medarbetaren per år.
Du har dina mål framför dig och nu är det dags att göra dessa tydliga och mätbara. Ett sätt är att använda sig av SMART-modellen. Det finns ett flertal olika modeller men här tipsar vi om SMART-modellen. Hur gör jag mina mål smarta? SMART-modellen är uppbyggd efter fem stycken frågor och du skapar dina mål genom att svara på dessa frågor.
Exempel: mitt mål är att sälja för 300 000 SEK. Hur gör jag målet smart?
Specifik – Vad ska du göra? Sälja för 300 000 SEK. Det innebär att jag behöver göra 10 affärer, för att göra 10 affärer behöver jag träffa 30 kunder, för att träffa 30 kunder behöver jag ringa 60 samtal.
Mätbart: Hur mäter du om målet är avklarat, om du underpresterat eller överpresterat?Min budget är 300 000 SEK så jag mäts på det.
Accepterat: Är du och din chef överens om ditt mål? Viktigt att din chef och du är överens om ditt mål samt även avdelningar som påverkas av målet. Du och din chef är överens om att om du säljer för 300 000 SEK under ett kvartal så har du klarat av ditt mål. Du har godkänt.
Realistiskt: Är målet realistiskt? Går det att utföra med årets budget, plan och situation? Har du rätt förutsättningar för att sälja för 300 000 SEK? Har ni produkter att leverera? Fungerar produkten? Har du fått fler arbetsuppgifter som gör att du inte bara säljer, utan även har hand om kundsupporten? Då kanske det inte går att ha ett så stort mål?
Tidsplan/deadline: Målet behöver en deadline och en tidslinje. Du ska sälja för 300 000 SEK kvartal 1. Det är viktigt att ha en deadline, så att du inte sålt för 300 000 SEK under ett år och din chef förväntade sig att du skulle ha sålt för samma summa under kvartal 1. Detta bidrar till tydligheten.
När du har dina mål uppsatta efter ovan modell så är nästa steg att stämma av med din chef om målen. Efter att ni båda är överens och klara över hur ditt år kommer att se ut så är det bara att köra. Under året är det viktigt att du följer upp målen, att du kan använda nyckeltal samt leveransen att visa på hur bra du klarat av att leverera på målen. Dina mål är förväntningar på dig och dessa är din nyckel till en lyckad löneförhandling.
När det sedan är dags för löneförhandlingen kan du med stor säkerhet se hur ditt år varit och hur bra du presterat. Det blir aningen svårt att motivera en standard löneökning för en medarbetare som gjort bra ifrån sig och överpresterat. Likaså, är det svårt att förvänta sig en jätteökning om du presterar enligt förväntningarna.
Att lämna känslorna utanför lönesamtalet och faktiskt prata om fakta och siffror underlättar för båda parter. Dock betyder det inte att du får det du önskat men då kanske det är dags att se dig om efter nya möjligheter? Underlaget som du tagit fram inför lönesamtalet är bra grund för ett snyggt och attraktivt CV. Hur då? Läs mer om hur du kan skriva ett bra CV här.