Det finns många olika typer av tester och det är inte ovanligt att det är en del av rekryteringsprocessen. Syftet med att använda sig av tester är att få en objektiv bedömning av en kandidat och för att säkerställa att det är ”rätt” person. Testresultatet kan även användas i en uppföljande intervju för att fördjupa sig ännu mer i kandidatens erfarenheter.
Användning av tester skiljer sig mellan arbetsgivare och beror på vilken typ av tester som används och vilken typ av roll man rekryterar för samt vilken filosofi arbetsgivaren har kring tester.
När det gäller färdighetstester så är syftet att bedöma kandidatens logiska/analytiska förmåga, numerisk förmåga och/eller verbala förmåga. Dessa görs på tid och syftet är att se hur kandidaten presterar under tidspress.
Personlighetsanalyser eller utvärderingar används för att lära känna kandidaten som person och hur hen beter sig i vissa situationer på arbetsplatsen. Det går inte att ha rätt eller fel, utan ska användas för att kunna säkerställa att kandidaten kommer trivs i den kultur som råder på arbetsplatsen och att hen kan kommunicera samt hantera situationer på ett tillfredställande sätt.
Som kandidat har du självklart rätt att fråga vad syftet är med testerna och vad de används till, samt vilket resultat som är önskvärt. Det bästa är att alltid får en verbal återkoppling med testresultatet för att kunna gå vidare och utvecklas för att göra ännu bättre ifrån sig nästa gång.
Det finns tester som används i början av en rekryteringsprocess som ett urvalsverktyg. Oftast är det för att underlätta för rekryteraren och minska antal kandidater som sökt med hjälp av ett test. Utöver dessa tester används det även specifika tester som utvärderar kandidatens förmåga att hantera en jobbrelaterad situation eller uppgift. Det kan vara att lösa ett IT-utvecklingsproblem, ta fram en strategi för att varumärke eller ett språktest. Dessa kan även kallas för ”case”.
Oavsett vilken test du blir ombedd att göra rekommenderar vi på Karriärfix att du är väl förberedd inför uppgiften. Ta reda på vilken test du kommer göra och sök på internet och se om det finns övningstester eller liknade tester du kan göra för att få en känsla av vad du kommer ställas inför och komma in i tankebanan.